Yhteystiedot

Ajanvaraukset kehoterapiaan sekä tiedustelut koulutuksista:

Olemisen Tila
Susanna Koljonen
puh: 050 350 4614
susanna.koljonen (at) olemisentila.fi

Facebook-osoitteemme:
www.facebook.com/
olemisentila/

Vastaanotto:
Kymppihoitola
Rihkamakatu 10
Porvoo
PÄIVITETTY: 23.8.2022


TRE-menetelmä

Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE) on tehokas ja yksinkertainen menetelmä stressistä ja traumaattisista kokemuksista palautumiseen helppojen fyysisten liikkeiden avulla. Menetelmä lisää kehon ja mielen tasapainoa, rentoutta ja rauhaa.

Uhkaaviksi koetut kokemukset saavat kehossa aikaan säikähdysrefleksin ja suojautumisreaktion, jotka aiheuttavat jännityksiä jalkojen, lantion ja vatsan alueen syvissä lihaksissa. Jos suojajännitykset eivät pääse uhkaavan tilanteen jälkeen rentoutumaan, jännitykset saattavat muuttua kroonisiksi jännityksiksi, erilaisiksi kehollisiksi selviytymiskeinoiksi, jotka ajan mittaan voivat ilmetä erilaisina kipuina ja sairauksina.

TRE-menetelmä perustuu ihmisen biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua uhkaavalta tuntuneista ja stressaavista tilanteista. Liikesarja saa kehossa aikaan tärinän, joka poistaa ylijännitystä lihaksista ja hermostosta. Syvätkin suojajännitykset pääsevät vapautumaan ja keho löytää takaisin luonnolliseen rentoon ja luottavaiseen tilaansa.

TRE-harjoituksia ohjataan yksilöllisenä stressin- ja traumanpurkuhoitona. Istunnon aikana tehdään liikesarja ja opetellaan tunnistamaan oman kehon jännitysmekanismit sekä tukemaan kehon vapautumista niistä. Menetelmä perustuu kehon omaan viisauteen ja kykyyn ohjata meidät sulkeutuneesta ja käpertyneestä tilasta takaisin avoimeen ja luottavaiseen tilaan. Avautumisprosessi tuo joskus esiin tukahdutettuja tunteita ja pelkoja, joiden kohtaamisessa ohjaaja auttaa. Tilanteesta riippuen, muutamien käyntikertojen jälkeen asiakas voi jatkaa menetelmän käyttöä itsenäisesti omien tarpeidensa mukaan.

TRE-harjoituksia ohjataan myös ryhmille. Menetelmä sopii erityisen hyvin sijaistraumatisoitumiselle altistuville ammattiryhmille, kuten sairaanhoitajat, ensihoitajat, sosiaalityöntekijät, palomiehet, poliisit jne. Ryhmäohjaus sisältää teoriaa aiheesta, ohjauksen liikesarjan toteuttamiseen sekä jakamista harjoitteiden vaikutuksista.

TRE-harjoitukset sopivat erittäin hyvin tueksi elämänhallintaan, erilaisiin terapiaprosesseihin sekä itsetuntemuksen ja kehotietoisuuden lisäämiseen.